Dvouletá rostlina pěstovaná jako Jednoletka, ze které se zpracovává jedlý kořen. Otužilá plodina, obsahové látky v celeru bulvovém jsou významným zdroj draslíku a v menší míře také vitamínů C. Společným předkem celeru bulvového, řapíkového i naťového je planá forma celeru. Celer bulvový je vynikající a všestranně použitelná zimní zelenina s podobnou chutí a vůni jako běžný celer je otužilá a více odolná proti nákazám. Ke konzumaci se používá nejspodnější část stonku, nazývaná bulva. Dužnina je běložlutá. Kořeny, které vyrůstají pod bulvou odstraňujeme.
Pěstování
Celer bulvový potřebuje dlouhou vegetační dobu semena vyséváme koncem zimy nebo počátkem jara. Koncem jara, když se začne oteplovat rostliny, postupně otužujeme a ven je vysadíme, až když nehrozí žádné mrazy. V době přesazování je celer bulvový velmi citlivý na chlad. Z tohoto důvodu se nepokoušejte zpomalit růst rychle rostoucích sazenic snížením teploty, protože by to mohlo být později příčinou předčasné tvorby květů a plodů, je výhodnější dodržovat požadovanou teplotu. Příliš dlouhé sazenice zkrátíme ostrým nožíkem na 8 cm, což je ideální výška pro přesazování. Celer bulvový vyžaduje bohatou propustnou půdu. Je vhodný pro vlhčí části zahrady na podzim do půdy zapracujeme co největší množství odleželého hnoje nebo kompostu. Rostliny vysazujeme na vzdálenost 30–38 cm. Vrcholky bulvy neskrýváme pod zem. Měly by být pěstovány nad terénem. Rostliny pevně zasadíme a dostatečně a pravidelně je zaléváme. V polovině léta odstraníme vnější listy, abychom uvolnili vrcholky bulvy a podpořili jejich vývoj. Pokud se na rostlinách vyskytují boční kořeny, tak je odstraníme. Nedorostlé bulvy můžeme sklízet i během vegetace.
Choroby
Celer bulvový musíme chránit před slimáky. Pochmurnatka mrkvová je častý škůdce, který se vyskytuje na mrkvi a může také požírat celer bulvový. Dobrou ochranou je zahradnická textilie. Vrtalka celerová bývá u celeru bulvového menším problémem než u celeru řapíkatého. Všechny hnědé a puchýřkaté listy odstraníme a rostliny raději pěstujeme pod zahradnickou textilií.
Sklizeň a skladování
Rostliny začneme sklízet, jakmile dosáhnout 10–13 cm v průměru, ale můžeme je ze země vyrývat i větší, aniž by došlo ke ztrátě chuti. Celer je výhodné ponechat v půdě do té doby, než ho potřebujeme zpracovat. Na počátku chladného zimního počasí překryjeme rostliny vrstvou slámy nebo zahradnickou textilií, abychom rostliny uchránili před zmrznutím. Rostliny celeru vykopeme celé ze země, odstraníme vnější listy, středovou listovou růžici na bulvě ponecháme. Ořežeme všechny kořeny a celer bulvový uložíme v bedýnkách naplněných rašelinou nebo pískem na chladné místo. Chráněný před mrazem celer bulvový vydrží uskladnění po celou zimu.
Zajímavosti
Olej z celeru bulvového má zklidňující účinky, a proto bývá doporučován při kožních a revmatických onemocněních. Celer bulvový obsahuje vysoké množství vápníku, fosforu a vitaminu C. Celer bulvový je močopudný, lidé s ledvinovými obtížemi by se měli vyvarovat požívání celeru hlíznatého v nadměrném množství.
0 komentáøù