1. Domů
  2. /
  3. Pěstujeme
  4. /
  5. Zelenina
  6. /
  7. Dýně a tykev
  8. /
  9. Dýně a tykev (Cucurbita...

Dýně a tykev (Cucurbita maxima, Cucurbita moschata, Cucurbita pepo)

Dýně je lidový název pro druhy tykvovitých, které tvoři velké plody s tvrdou dužinou. Můžeme je rozdělit na tři hlavní skupiny:

Tykev obecná:( Cucurbita pepo) je známá jako Turek. Je to dýně, kterou sklízíme většinou nezralou, dužina je měkká. Řadíme sem cukety, patisony, dýni špagetovou nebo olejnou.

Tykev velkoplodá: (Cucurbita maxima) je známa pod označením dýně, řadíme zde například dýně Hokkaidó a další velkoplodé dýně.

Dýně ze skupiny muškátových neboli pižmových: (Cucurbita moschata) jsou chuťově nejbohatší a také mají nejdelší skladovatelnost. Tato skupina obsahuje máslové a různě kroucené tykve, které sklízíme na podzim a v zimě. Plody jsou velké kulaté a také mají pevnou a hladkou slupku, často velmi zajímavě vybarvených plodů.


Pěstování

Cukety lze pěstovat jak z přímého výsevu, tak i jako předpěstovanou plodinu. Záhon na výsadbu cuket si můžeme připravit již na podzim. Do záhonu zapravíme hnůj, lze také do půdy na jaře zapracovat dostatečné množství kompostu. Na začátku léta, kdy již nehrozí mrazíky vysazujeme sazenice na záhon. Cuketa je teplomilná, pokud teploty dlouhodobě klesají pod 10 °C, zpomalí růst. Cukety nejsou příliš citlivé na rozdíly mezi denními a nočními teplotami, teplota však nesmí poklesnout pod 0°C. Na jaře, pokud hrozí přízemní mrazíky, můžeme cukety chránit netkanou textilií. Také je dobře kolíkem označit, odkud rostlina roste, abychom později věděli, kde máme zalévat. Vzdálenost mezi rostlinami závisí na jejich vzrůstu. Plazivé odrůdy vysazujeme 120 až 180 cm od sebe do řádků vzdálených 130 až 360 cm, podle velikosti budoucích plodů. Keříčkové odrůdy pěstujeme ve vzdálenosti 60 až 90 cm od sebe a 90 až 120 cm mezi řádky.

Nároky na pěstování

Dýně a tykve vyžadují slunné stanoviště s živinami bohatou a dostatečně vlhkou půdou. Jsou velmi náročné na zálivku i živiny. Je potřeba zavlažovat nejlépe přímo ke kořenům a v ranních hodinách. Pokud by měli něčeho nedostatek, výsledkem budou malé, zatvrdlé plody, které budou prakticky nepoužitelné. Je výhodné pěstovat rostliny na černé igelitové fólii, fólie ohřívá půdu, potlačuje růst plevelů, zadržuje v půdě vlhkost a chrání zrající plody. Lze použít také silnou vrstvu slámy nebo zahradnickou textilii. Zrající plody vždy podložíme buď kusem dřeva nebo podobným materiálem, který ochrání plody před hnitím do země. Při chladném počasí, kdy nelétá mnoho hmyzu se doporučuje opylit květy dýni a tykví ručně. Abychom podpořili rozvětvování, zaštípneme u plazivých odrůd růstový vrchol, když rostlina dosáhne délky 50 cm. Plazivé odrůdy můžeme také nechat plazit přes vhodnou konstrukci. Chceme-li vypěstovat velké plody necháváme na každé rostlině jen 2 až 3 zrající plody.

Sklizeň

Cukety a letní tykve sbíráme, když dorostou délky 10 cm, už 40 až 45 dní od výsevu, podle možností pravidelně každé 2 až 3 týdny, aby nám nepřerůstaly. Čím častěji budeme sklízet plody, tím víc bude rostlina nasazovat nové. Pravidelná sklizeň tedy podporuje tvorbu dalších plodů. Plody uřízneme ostrým nožem tak, aby u tykve zbyl kousek stopky. Dýně i tykve sklízíme od konce léta až do podzimu.  Je nezbytné před příchodem prvních mrazů uložit všechny plody na mrazuvzdorné místo. Je důležité vědět, že jakmile teploty klesnou pod 4°Celsia, plody teplomilných cuket ztrácejí na kvalitě a mohou mít také poškozenou slupku.

Choroby

Při pěstování dýni a tykví mohou nastat problémy se slimáky, plísněmi, mšicemi. Okurková mozaiková viróza se projevuje na listech a plodech jako žluté skvrny, pokřiveným a zakrnělým růstem, zkroucenými listy. Napadené rostliny okamžitě zlikvidujeme. Nákazu přenášejí mšice. Za suchého počasí a velkého horka může cukety napadnout plíseň okurková. Šedavé povlaky na listech způsobují stagnaci růstu. Napadené listy ihned zlikvidujeme.

Zajímavosti

Cukety mají jen velmi zanedbatelnou energetickou hodnotu, obsahují však velké množství vody. Dužina je bohatá na minerální látky: hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo, zinek a měď. Draslík pomáhá zbavovat tělo nadbytečné vody a soli, proto je z nich nejdůležitější. Cuketa také obsahuje vlákninu a vitamín A, B, a C. Cuketa je ideální zeleninou na hubnutí a detoxikaci organismu.

Mohlo by se vám také líbit

Brokolice (Brassica oleracea – var. asparagoides)

Brokolice (Brassica oleracea – var. asparagoides)

Brokolice vznikla z planých brukví pocházejících z oblasti středozemního moře. Víceletá nebo jednoletá brukvovitá rostlina, ze které sklízíme nevyvinutá květenství. Otužilá plodina. Vzhledem a vzrůstem připomíná přechodnou formu mezi květákem a...

číst více
Zelí hlávkové (Brassica oleracea var. capitata)

Zelí hlávkové (Brassica oleracea var. capitata)

Zelí je hlavním představitelem skupiny košťálovin. Zelí je dvouletá rostlina, v prvním roce vytváří růžici listů a pevnou hlávku, druhém roce květenství žlutých květů. Barva listů u bílých hlávek je zelenožlutá u červených až intenzivně...

číst více
Mrkev (Daucus carota)

Mrkev (Daucus carota)

Dvouletá rostlina s dužnatými kořeny, pěstovaná jako jednoletá plodina, ze které se konzumují kořeny. Je to otužilá, až polo otužilá plodina. Patří k základní zelenině, v kuchyni má nezastupitelné místo. Původní kulturní typ měl velké zdužnatělé...

číst více

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *