1. Domů
  2. /
  3. Pěstujeme
  4. /
  5. Zelenina
  6. /
  7. Kedlubny
  8. /
  9. Kedluben (Brassica oleracea var....

Kedluben (Brassica oleracea var. gongylodes)

Kedluben je dvouletá bylina pěstovaná jako jednoletka. Dorůstá výšky 20 až 50 cm podle podmínek a odrůdy. Hlíza kedlubnu může být kulovitá, elipsoidní a svrchu zploštěla. Na svém povrchu může mít barvu šedozelenou až žlutozelenou, ale i fialovou. Kořenový systém kedlubnů je mělce rozvětvený. Sklízíme z ní kulaté zdužnatělé kořeny. Kedlubny jsou zdrojem nejranější jarní zeleniny, kterou lze různým způsobem přirychlovat a konzumovat v čerstvém i vařeném stavu.


Pěstování

Zelené odrůdy, které chceme sklízet v létě, vyséváme od poloviny zimy do poloviny léta. Fialové odrůdy kedlubnu jsou otužilejší, a proto jsou určené pro pozdější sklizeň. Vyséváme je od poloviny léta do poloviny podzimu. Kedlubny vyséváme postupně, abychom si zajistili trvale čerstvou zeleninu. Kedlubny se pěstují z předpěstované sadby a vysazují se na vzdálenost 20 až 50 cm od sebe. Snášejí slabé mrazíky. Nežádoucí protahování, deformování bulev a vybíhání raných odrůd do květu nezpůsobuje namrznutí, nýbrž teploty nízko nad nulou.

Nároky na pěstování

Kedlubny pěstujeme v půdě hlinité až hlinitopísčité, dostatečně humózní a výhřevné, vybavenou dostatkem minerálních látek. Nejvýhodnějším místem pro pěstování kedlubnů je slunné stanoviště. V zimě před výsevem zapracujeme do půdy organické hnojivo a dle potřeby půdu povápníme. Půdu před výsadbou musíme lehce udusat, protože kedluben neroste dobře na sypkých půdách. Rostliny vyžadují dostatek vláhy po celou vegetační sezonu. Slabé kořeny, které se vyvíjí rychle, potřebuji dostatečnou závlahu, protože při nedostatku vody začnou rychleji dřevnatět. Při nadměrném vlhku však praskají. Vegetační doba raných odrůd je od výsadby 60 až 90 dnů u pozdních odrůd od výsevu až 150 dnů. Sadbu vysazujeme na záhon mělce. Při hluboké výsadbě kedlubny vytvářejí protáhlé bulvy. Kedlubny se vysazují na vzdálenost 20 až 50 cm od sebe. V hustém sponu a při nedostatku světla se bulvy špatně vyvíjejí. Hlavní dělení kedlubnu: Odrůdy bílé(větší) a modré (ranější a odolnější vůči praskání). Známá česká bílá pozdní odrůda je Gigant, která má bulvy 3 až 4 kg těžké, nepraskající, nedřevnatící a také dobře skladovatelné.

Sklizeň

Kedlubny dozrávají poměrně rychle a můžeme je sklízet již 2 měsíce po výsevu. Sklizeň provádíme, jakmile dorostou velikosti mezi golfovým a tenisovým míčkem. Větší kedlubny bývají často dřevnaté a hořké. Kedlubny sklízíme podle potřeby. Můžeme je také uskladnit při chladnějším počasí, vyjmeme je z půdy a uložíme v bedýnkách naplněných pískem nebo pilinami. Z rostlin musíme odstranit starší listy, mladší čerstvé listy uprostřed ponecháme.

Choroby

Záhony se sazeničkami bychom měli chránit pletivem nebo jiným vhodným způsobem proti ptákům. Ptáci mohou rostliny velmi vážně poničit. Kedlubny rostou velmi rychle a většinou se vyhnou některým obtížím, které trápí jiné brukvovité rostliny. Larvy květilky ředkvičkové způsobují zpomalení růstu, vadnutí a odumření rostlin. Také dřepčíci vykusují ji do listu semenáčku díry a zpomalují jejich růst.

Zajímavosti

Kedluben má vysoký obsah železa, hořčíku a manganu. Má také vysoký obsah vitamínů skupiny B, a hlavně kyseliny pantothenové. V kedlubnu se také nachází mnoho vitamínů C. Mladý košťál pokryje denní spotřebu tohoto vitamínů. Kedluben podporuje buněčný metabolismus, zabezpečuje mentální svěžest a koncentraci. Posiluje srdce, má odvodňující účinky. Jemná kořeněná aroma kedlubny pochází z hořčičného oleje a dodává kedlubně nezaměnitelnou chuť. Cenné jsou i listy kedlubny. Obsahují mnohonásobně vitamínů C a třikrát více vápníku než bulva.

Galerie

Mohlo by se vám také líbit

Zelí hlávkové (Brassica oleracea var. capitata)

Zelí hlávkové (Brassica oleracea var. capitata)

Zelí je hlavním představitelem skupiny košťálovin. Zelí je dvouletá rostlina, v prvním roce vytváří růžici listů a pevnou hlávku, druhém roce květenství žlutých květů. Barva listů u bílých hlávek je zelenožlutá u červených až intenzivně...

číst více

CHŘEST (asparagus officinalis)

Dlouhověká vytrvalá rostlina, kterou pěstujeme jako jednoletku za účelem získání jedlých výhonků. Otužilá plodina. Obsahové látky – vysoký obsah uhlohydrátů, které se při skladování přeměňují na fruktózu, menší obsah vitaminů B1 a B5. Je to...

číst více

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *